web analytics

Hva er SEO og hvorfor er det så viktig for nettsiden?

Hvor mange ganger har ikke du måttet google ting du lurer på der og da? F.eks nyeste info om Covid-19? Hva gir man en man som fyller 40 år og har alt? Hvilke kamper spilles når i Champions League?
Hver dag søkes det på tusenvis av forskjellige ting som folk lurer på, og Google er utvilsomt den aller mest brukte søkemotoren som finnes i dag.

Men hva er det som gjør at vi får opp de nettsidene vi får opp på google? Det kan jo ikke være helt tilfeldig at f.eks fhi.no eller coolstuff.no ligger på toppen av søke-resultatene? Eller komplett.no hvis du søker etter ny harddisk til pc’en din? Vel, det er her uttrykker SEO kommer inn. Det står for Search Engine Optimization, eller Søkemotoroptimalisering på norsk.
For å kunne forstå hva det egentlig dreier seg om bør man kanskje gå 30 år tilbake i tid. Til den tiden da de aller første nettsiden ble lansert.
Tim Bernes-Lee «oppfant» jo internett i 1989, men den aller første nettsiden som ble lansert så slik ut:
(trykk linken på bildet for å åpne i nytt vindu)

Etter hvert så ble det jo flere og flere nettsider og forholde seg til, og man så da behovet for å kunne søke opp til de nettsidene man ville finne. Så i oktober 1993 kom den aller første funksjonelle søkemotoren på plass. Aliweb.com (fungerer i dag også) fikk raskt selskap av andre søkemotorer som Alta Vista og Yahoo!.
Goolge ble faktisk ikke lansert før i 1996, men da under navnet BackRub. Goolge.com ble registrert som et domenenavn i 1997.

Men tilbake til SEO. Kort fortalt så fungerer det slik at jo bedre optimalisert en nettside er, jo høyere blir den rangert i de forskjellige søkemotorene.
SEO er jo et eget fagområde der man til stadighet må holde seg oppdatert og inneha både de tekniske og kreative ferdigheter. Og det finnes jo flere typer optimaliseringer, slik som f.eks On-page optimalisering, teknisk optimalisering og offsite optimalisering. Disse går jeg ikke noe mer innpå nå, men en av hovedfunksjonene til alle disse er å finne ut av hvordan folk søker på google, slik at man kan lage innhold som brukerne er på jakt etter.
Så kort fortalt kan SEO også forklares som nøkkelord som forteller google (eller brukeren) hva slags innhold din nettside har. Og her gjelder det å tenke smart. Om du driver en bilforhandler-side så vil du ikke ha noe nytte av å dukke opp i resultatene til noen som søker på «potteplanter». Så her er det altså viktig å ikke overdrive bruken av søkeord. Da kan det oppfattes av google som spam, og du vil altså da havne langt nede på resultatsiden.

En annen viktig ting man må tenke på i en SEO-setting er feil formatering i overskrifter. Det er viktig at søkemotorene finner dine overskrifter som titler og ikke vanlig tekst. Her er headingen viktig hvor heading1 da er den største og viktigste overskriften og heading 6 er betydelig mindre.
Det er jo også manga andre ting å tenke på i forhold til SEO. Det kan være forenkling av url: www.dinnettside.no/index.php?id=12345 funker dårlig i google. www.dinnettside.no/butikk funker mye bedre. Pass også på å ikke ha for mye gjentagende info på siden. Det samme innholdet på flere sider vil oppfattes som duplikat og dermed rangeres lavere.
Og tilslutt, som kanskje er noe av det viktigste: Pass på at nettsiden fungerer optimalt på mobil. Ingenting er mer irriterende enn en nettside som ikke er laget for mobilen.

Metadata og metabeskrivelser

En stor del av SEO er også noe vil kaller metadata. Dette er selve beskrivelsene fra et nettsted som du ser i søkeresultatet når du søker i google.

Bildet over viser jo akkurat hvordan de forskjellige nettsidene har lagt inn metada, slik at du kan få et raskt innblikk i hva nettsiden inneholder. Jo beder bedriften er på metadata, jo høyere rangeres de av Google.

Sosiale medier

De siste årene har sosiale medier vist seg å være mer og mer viktige for bedrifter og er nå blitt en stor del av bedrifters offsite-SEO-strategi. Det finnes enkelt bedrifter i dag som kun baserer seg på sosiale medier. Dette gjelder spesielt Facebook, Instagram og Snapchat. Flere og flere har også prøvd seg på Tik-Tok for å kunne nå ut til de yngre som kanskje ikke er så mye på facebook.
Denne strategien har en liten, men ikke uviktig, betydning for rangeringen i søkemotorene gjennom at de engasjerer følgerne sine, som igjen styrker merkevaren og synligheten. Postene i sosiale medier gir de nye muligheter for å bli oppdaget og dette vil etter hvert dukke opp i søk.

5 Responses to “Hva er SEO og hvorfor er det så viktig for nettsiden?”

Author's gravatar

Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!

Author's gravatar

This is the perfect webpage for everyone who wishes to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for a long time. Great stuff, just great!

Author's gravatar

You choose peace or war?

Author's gravatar

Im very happy to find this web site. I want to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you saved as a favorite to see new information in your blog.

Author's gravatar

Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other writers and use a little something from other sites.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.